Tips om een overhemd goed te strijken! Mouwen, kraag en meer!

 

Ultra-Fresh-ironing-2.png

Ah, die kreuken! Heb je ooit willen weten hoe je een overhemd goed moet strijken? Dan is dit blogartikel iets voor jou! Een overhemd strijken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Als je het niet goed doet, ziet je overhemd er gekreukt en onprofessioneel uit. In dit artikel laten we je zien hoe je de mouwen en de kraag kunt strijken en geven we je onze beste tips voor een perfect resultaat, elke keer weer. Laten we beginnen!

HOE STRIJK JE EEN OVERHEMD?

Het beheersen van de kunst van het strijken van een overhemd is essentieel voor een verzorgde en professionele uitstraling. Van de mouwen tot de kraag, wij geven je deskundig advies en technieken om ervoor te zorgen dat je overhemden kreukvrij en klaar om indruk te maken zijn.

HET JUISTE MATERIAAL HEBBEN

Geen stress, een overhemd strijken wordt eenvoudig als je de juiste hulpmiddelen hebt. Hier is je checklist:

  • Een strijkijzer – het liefst met een waterreservoir voor stoom. Bonuspunten als het een tefloncoating heeft voor soepel glijden.
  • Een strijkplank en hoes – de grootte maakt niet uit, zolang deze maar bij jou past. De inklapbare strijkplanken van Vileda zijn snel op te zetten en in hoogte verstelbaar voor optimaal comfort.
  • Een plantenspuit – om het overhemd te bevochtigen, vooral als je strijkijzer geen stoomfunctie heeft.
  • Kledinghangers – om je overhemden direct na het strijken op te hangen.
  • Stijfspray (optioneel) – voor perfect gladde overhemden.

DE BESTE MANIER OM DE KRAAG TE STRIJKEN

Maak je overhemd los en leg het plat op de strijkplank, met de binnenkant van de kraag naar boven. Begin bij de randen van de kraag en werk naar het midden toe. Draai het overhemd om en strijk de buitenkant van de kraag, de zichtbare kant. Vouw vervolgens de kraag netjes om en strijk van het ene uiteinde naar het andere voor een natuurlijke en nette plooi.

Tip: Strijk altijd van de randen naar binnen toe. Als je vanuit het midden begint, kunnen er ongewenste kreuken ontstaan. Zorgvuldig strijken verlengt niet alleen de levensduur van je overhemden, maar zorgt er ook voor dat ze er altijd verzorgd uitzien!

STRIJK DE VOORKANT VAN HET OVERHEMD GRONDIG

De voorkant van het overhemd is cruciaal. Hier is hoe je dit doet:

  • Zorg ervoor dat je overhemd schoon is en stel je strijkijzer in op de juiste temperatuur (controleer het onderhoudsetiket).
  • Strijk het voorpaneel terwijl je het plat op de strijkplank legt. Ga tussen de knopen door, maar strijk ze niet direct.
  • Besteed extra tijd aan de borstzak voor een nette uitstraling.

DE EENVOUDIGE MANIER OM MOUWEN TE STRIJKEN

Zo strijk je de mouwen van je overhemd:

  • Leg een mouw plat op de strijkplank, zonder plooien, met de bovenkant naar boven.
  • Gebruik je handen om eventuele kreuken tussen de twee lagen glad te strijken.
  • Begin bij de naad en gebruik alleen het gewicht van het strijkijzer met korte bewegingen. Til de mouw lichtjes op om kreuken aan de onderkant te controleren. Tip: Wil je geen zichtbare naad, vermijd dan strijken langs de bovenrand.
  • Draai de mouw om, strijk opnieuw als dat nodig is, en strijk vervolgens de binnen- en buitenkant van de manchet.
  • Herhaal de stappen voor de andere mouw.

Tip: Strijk dicht bij de knopen of gaten voor manchetknopen, maar ga er niet direct overheen om beschadigingen te voorkomen.

HOE STRIJK JE DE ACHTERKANT VAN HET OVERHEMD?

Als laatste ga je de achterkant van je overhemd aanpakken:

  • Leg het bovenste deel van de achterkant en de schouders plat op de strijkplank. Strijk voorzichtig maar stevig met langzame op- en neergaande bewegingen.
  • Draai het overhemd om en strijk de onderkant van de achterkant op dezelfde manier.

Tip: Strijken in slechts één richting helpt de stof lichtjes uit te rekken, waardoor kreuken verder verminderen.

HANG JE OVERHEMD OP EN BEWONDER JE WERK

Dat is het! Je bent bijna klaar. Neem een kleerhanger en hang het overhemd op. Knoop het dicht tot aan de kraag voor een nette afwerking.

Tip: Controleer of er nog ongewenste kreuken zijn. Vind je er één? Geen zorgen, leg het overhemd weer op de plank en strijk het snel nog een keer. Weersta de verleiding om kreuken eruit te stomen zonder de strijkplank, dat kan je harde werk verpesten. Goed gedaan, je overhemd is nu kreukvrij!

3 PROFESSIONELE STRIJKTIPS

Een overhemd perfect strijken vereist meer dan alleen basistechnieken – het vraagt om finesse en precisie. Hier zijn enkele tips om je strijktechniek naar een hoger niveau te tillen:

1. BEVOCHTIG HET OVERHEMD MET WATER EN EEN WASVERZACHTER

Begin altijd met een schoon overhemd. Nadat je het gewassen hebt, droog je het op een Vileda droogrek om kreuken te verminderen. Meng kraanwater met gedestilleerd water (50/50) om kalk in je strijkijzer te voorkomen. Spuit je overhemd licht in; hoe vochtiger, hoe beter het strijkt.

2. STRIJK HET OVERHEMD OP LAGE TEMPERATUUR

Strijken op lage temperatuur is essentieel, vooral voor katoenmengsels. Beweeg het hete strijkijzer niet te snel. Druk het voorzichtig op één plek. De zachte oppervlakken van de Vileda strijkplankhoezen beschermen zelfs delicate materialen tegen druksporen.

3. GEBRUIK STOOM OM KREUKEN SNEL TE VERWIJDEREN

Maak het overhemd licht vochtig met een spuitfles of de sproeifunctie van het strijkijzer. Concentreer je op de meest gekreukte delen en gebruik de stoomfunctie voor een perfect resultaat.

Tip: De Vileda Total Reflect strijkplankhoezen versnellen het strijken dankzij de gelaagde folie die de warmte weerkaatst.

WAAROM IS EEN GOEDE STRIJKPLANK BELANGRIJK?

Een kwalitatieve strijkplank, zoals de Vileda Neo, is compact en ideaal voor kleine ruimtes. Hij heeft een 100% katoenen hoes en een schuimlaag voor een glad oppervlak, en biedt haken om je vers gestreken kleding meteen op te hangen.


Conclusie: Het strijken van een overhemd vraagt om vaardigheid, maar met de juiste hulpmiddelen en technieken blijven je overhemden er altijd piekfijn uitzien!

a brand of FREUDENBERG